POVIJEST AYURVEDE

Ayurveda potječe iz drevne Indije, a prvi zapis o njoj nalazimo u tekstovima Rig vede i Atharva vede gdje se spominju koncepti zdravlja i bolesti te upotreba ljekovitog bilja.

Zasigurno možemo reći da su prvi korijeni Ayurvede stari oko 5000 godina, iako mnogi tvrde da je njena starost puno veća.

Ayurveda predstavlja jedan od najstarijih sistema zdravstvene zaštite i liječenja u povijesti čovječanstva, a u ayurvedskim tekstovima tvrdi se da je ovo znanje vječno i da su njegovi principi uvijek valjani.

Sama riječ Ayurveda znači ”znanje o životu” i odnosi se ne samo na principe liječenja, već i na sveukupno znanje o životu. Ayurveda svoju životnu filozofiju temelji na šest ortodoksnih filozofskih sistema Indije, čije je postavke ugradila u svoj opus tekstova.

Teorija o četiri životna cilja (dharma – ispravno življenje, artha – stjecanje imovine, kama – osjetilni užici, mokša – duhovno oslobođenje) usko je povezana s Ayurvedom, budući da je ove ciljeve puno lakše postići ukoliko smo zdravi i dugovječni.

Tijekom različitih povijesnih perioda Ayurveda proživljava svoje vrhunce i padove, da bi danas imala potpunu potporu indijske vlade koja potiče njen razvoj, kao i znanstvena istraživanja na ayurvedskim preparatima i protokolima.

Ayurveda je jedan od službeno priznatih medicinskih sistema u Indiji i pod kontrolom je indijskog Ministarstva zdravstva i društvene skrbi.