Ayurvedski tretmani

Postoje različite podjele ayurvedskih tretmana, a ovdje ćemo spomenuti samo one najosnovnije. Glavna podjela tretmana je na tretmane čišćenja (Shodhana), koji uključuju Panchakarmu (pet procedura čišćenja) i tretmane balansiranja (Shamana), koji uključuju uzimanje različitih preparata i procedure poput vježbanja, posta, masaže i primjene ljekovitih supstanci na tijelo. Reguliranje prehrane (Ahara) i životnog stila (Vihara) također su jedni od najvažnijih aspekata ayurvedskih tretmana. Postoje i mnogi drugi tretmani, poput uzimanja tonika (Rasayana) koji poboljšavaju funkcioniranje organizma, jačaju strukture u tijelu i daju mu vitalnost te mnogi drugi. 

Ukratko, možemo reći da se osnova ayurvedskog tretmana sastoji iz tri dijela:

  • Ahara
  • Vihara
  • Aushadhi

Ahara znači prehrana i odnosi se na regulaciju prehrambenih navika ovisno o specifičnom problemu (Vikruti) i tjelesnoj konstituciji (Prakruti). Regulacija prehrane izuzetno je bitan element u terapiji i treba biti kompatibilna s terapijom koja se propisuje. Dakle, terapija koja se sastoji od ayurvedskih biljno–mineralnih preparata treba na organizam imati jednako djelovanje kao i hrana. Osim toga, prehrana treba biti kompatibilna s individualnom konstitucijom te godišnjim dobima. Ayurveda često spominje izreku: „ono što je lijek za jednu osobu, otrov je za drugu“. Individualni pristup svakom pojedincu i problemu temelj je određivanja prehrane koja će najbolje odgovarati pojedincu te mu pomoći da postigne uravnoteženo stanje organizma na svim nivoima.

Vihara se odnosi na životni stil. Poput prehrane i regulacija životnih navika jedan je od ključnih elemenata ayurvedskog tretmana. To se uglavnom odnosi na korigiranje dnevnog ritma u smislu sna, odmora, vremena uzimanja obroka, fizičke aktivnosti, vježbi disanja ili procedura poput održavanja osobne higijene putem ayurvedskih ili yogijskih tehnika.

Aushadhi su ayurvedski preparati koji su uglavnom biljnog i mineralnog podrijetla, no odnose se i na pojedine tvari životinjskog podrijetla poput masla (ghee). Iako je ovo najbitniji element ayurvedskog tretmana, da bi on pravilno, brzo i efikasno djelovao, potrebno ga je kombinirati s preporučenom prehranom i životnim stilom. Ayurvedski pripravci testirani su ne samo vremenom, budući da su neke formulacije stare stotine ili tisuće godina, već su uspješno testirani i mnogim modernim istraživačkim metodama. Postoje stotine ayurvedskih pripravaka koji se redovito koriste u praksi Ayurvede, a da bi se odabrala pravilna kombinacija, potrebno je veliko znanje i iskustvo. Preparati trebaju biti dani u pravilnoj dozi, u pravilnom vremenu (prije, usred ili iza obroka, pred spavanje itd.) te u pravilnoj kombinaciji da bi se postigao željeni učinak. Rijetko se koristi samo jedan pripravak te, ako nije uzet u pravilnoj dozi te popraćen odgovarajućom prehranom, ne mogu se očekivati ozbiljniji rezultati. Nadalje, pojedini pripravci daju puno bolji učinak ukoliko se uzimaju s određenim nosačem koji se na sanskritu zove Anupan. Tako se pojedini preparati mogu uzimati s medom, maslom (ghee), slinom, biljnim dekoktom itd. 

Da bi ayurvedski tretman bio djelotvoran, bitno je da se klijent pridržava naputaka danih od strane ayurvedskog praktičara te da je spreman mijenjati životne navike. S druge strane, za preciznu evaluaciju stanja klijenta nužno je iskustvo i znanje ayurvedskog praktičara, jer je samo tako moguće odrediti odgovarajuću terapiju.