AYURVEDSKA KONZULTACIJA

Razlozi dolaska na ayurvedsku konzultaciju mogu biti različiti. Bez obzira na to imate li već postojeće zdravstvene probleme ili želite djelovati preventivno, ayurvedska konzultacija dat će vam mnoge uvide u stanje vašeg organizma. Detaljnom analizom postojećeg stanja ayurvedski praktičar će, na osnovu ayurvedskih parametara, odrediti gdje su slabosti u organizmu te će detaljnim savjetima uputiti klijenta kako spriječiti moguće probleme.

Važno je reći da se ayurvedska evaluacija postojećeg stanja ne svodi samo na evaluaciju pojedinog problema zbog kojeg se klijent odlučio na dolazak. U Ayurvedi se pažnja nikada ne posvećuje isključivo postojećem problemu, već se uzima u obzir i sveukupno stanje organizma. Stoljetno iskustvo ayurvedske prakse pokazalo je da se za temeljito rješavanje bilo kojeg problema organizmu treba pristupiti kao cjelini. Zbog toga je ayurvedska konzultacija vrlo opsežan postupak u kojem i Vi trebate aktivno sudjelovati, jer, svaki je detalj bitan. Tijekom konzultacije praktičar slaže kompleksnu sliku Vašeg stanja te nastoji što preciznije ustanoviti zbog kojih faktora je došlo do poremećaja ili disfunckije kako bi se isti spriječili u budućnosti.

Također je izuzetno važno Vašem ayurvedskom praktičaru pružiti što preciznije informacije o Vašem stanju, jer je svaki detalj bitan, čak i onaj kojeg Vi možda u tom trenutku smatrate nevažnim. Da bi se složila kompletna slika Vašeg stanja potrebno je precizno odgovoriti na sva pitanja i biti što precizniji u opisu Vaše prehrane, životnih navika, emocija, trenutnih smetnji i problema, povijesti bolesti, itd.

Tri glavna elementa ayurvedskog pregleda zovu se darshana, sparshana i prashna i ovdje ćemo ih kratko opisati.

 

Darshana

Darshana ili promatranje počinje s Vašim ulaskom u prostor gdje se odvija ayurvedska konzultacija. Način na koji hodate ili pružate ruku, način na koji sjedite, Vaša gestikulacija, ton kojim govorite i dajete odgovore prvi su elementi koje će Vaš ayurvedski praktičar primijetiti. Osim toga, darshana se odnosi na promatranje elemenata Vaše konstitucije poput visine, tipa kose, oblika lica i zglobova, Vašeg tena i pigmentacije, oblika usana i nosa, noktiju, pa čak i načina na koji dišete.

Sparshana

Ovaj dio pregleda odnosi se na elemente koji uključuju dodir. Vaš ayurvedski praktičar testirat će elastičnost Vaših notktiju, teksturu kože, napraviti palpaciju trbušne šupljine te čitati Vaš puls. Svi ovi elementi dat će uvid u unutarnje stanje organizma, budući da unutarnje stanje ostavlja tragove na tijelu kao rezultat bilo kakve vrste promjena na funkcionalnom ili strukturalnom segmentu organizma.

Prashna

Prashna znači pitanje i ovo je prvi dio ayurvedskog pregleda koji se sastoji od razgovora, gdje je bitno što preciznije odgovoriti na pitanja Vašeg ayurvedskog praktičara. Pitanja će se odnositi na sadašnje i prošle zdravstvene probleme ili smetnje, Vaše prehrambene navike i životni stil, Vaš apetit i probavu, san, tjelesnu aktivnost, emocije itd.

 

Na osnovu dobivenih podataka iz sva tri elementa pregleda ayurvedski će praktičar dati naputke za prehranu, životni stil te će Vam preporučiti ayurvedske pripravke.

Važno je napomenuti da se ne radi samo evaluacija eventualnih smetnji ili problema. Ayurvedska dijagnostika uzima u obzir i samog klijenta, njegove potencijalne slabosti, konstitucijske odlike te elemente životnog stila koji su različiti za svakog pojedinca.

Ne postoji idealna prehrana za svakoga, kao ni oblik vježbe. Cilj ayurvedske konzultacije je definirati svaki element života koji će klijentu omogućiti ne samo da se riješi problema i smetnji, već i da postigne optimalno zdravlje, vitalnost i ostvari ukupni životni potencijal.

U Ayurvedi vjerujemo da tijelo i duh imaju veliku mogućnost samoizliječenja. Međutim, da bi se to postiglo, potrebno je stvoriti optimalne uvjete, što je i cilj posjete ayurvedskom praktičaru.