Dubravko Harapin

Dubravko Harapin (rođen 1971. u Zagrebu) kvalificirani je praktikant Ayurvede (indijske tradicionalne medicine), prirodnog liječenja te različitih vrsta rada na tijelu. Svoje obrazovanje stekao je na vodećim institucijama diljem svijeta (SAD, Indija, Tajland, Engleska, Švedska). Iako u svojoj praksi prvenstveno koristi Ayurvedu, u istu uvodi i druge modalitete temeljeći se na principima holističkog pristupa zdravlju.

Dubravko je učenik jednog od najvećih svjetskih autoriteta i autora ayurvedske literature, dr. Vasanta Lada, zahvaljujući kome uspješno spaja akademsko i tradicionalno znanje. Studij Ayurvede na “Ayurvedic Institute”, jednoj od vodećih institucija za ayurvedsko obrazovanje izvan Indije, završava 2002. godine u Albuquerqueu, SAD.

Po završetku studija u Americi Dubravko odlazi u Indiju, gdje živi godinu dana i nastavlja obuku kroz obavljanje prakse u klinici dr. Lada, kao i na drugim klinikama u gradu Puni, Indija. Nedugo nakon povratka u Hrvatsku upoznaje Vaidyu Balendu Prakasha, svjetski priznatog ayurvedskog liječnika s kojim počinje suradnju i nastavlja dalje usavršavanje.

Osim Ayurvede, Dubravko je usavršio razne vidove rada na tijelu; istočnjačke i zapadne. Godine 2003. završava program na “New Mexico School Of Natural Therapeutics”, poznatoj školi za masažu i prirodno liječenje u SAD-u. Tajlandsku masažu studira na “Wat Po Medical School” u Bangkoku, Tajland. Strukturalnu integraciju uči u Engleskoj u programu “KMI” (Kinesis myofascial integration) te završava tečaj kiropraktike na “Ackermann college” u Štokholmu, Švedska. Tijekom zadnjih deset godina redovito putuje u Indiju kako bi bogatstvo Ayurvede što bolje prenio u svoju zemlju.

Praksu Ayurvede obavlja deset godina te povremeno drži predavanja i radionice za javnost, kao i specijalizirane radionice za polaznike učiteljskog programa Sangha yoga škole u Zagrebu.

Glavne odlike njegove prakse su puna pažnja koju posvećuje svojim klijentima, opsežna dijagnostika, osobni pristup i detaljne upute koje daje klijentima u svrhu poboljšanja kvalitete života.

Kao strastveni putnik, Dubravko je posjetio pet kontinenata i tridesetak zemalja, a putovanja su motivirana daljnjim profesionalnim usavršavanjam, potragom za novim iskustvima, željom za upoznavanjem drugih kultura i običaja i učenjem na svim životnim područjima. Dubravko obavlja svoju redovnu praksu u Zagrebu i gostuje u drugim gradovima u Hrvatskoj. Trenutno živi na svom ranču nedaleko Zagreba.